Magamról


Üdvözöllek a blogomon kedves látogató!

A képalkotás már gyerekkoromban foglalkoztatott, kezdve onnan, hogy  megrajzoltam az első lovamat. Az évek folyamán egyre inkább csak a fotográfia felé maradt meg ebből a szenvedélyemből, persze csak a lehetőségeimhez képest. Édesapámnak volt egy Smena filmes gépe, amit minden családi eseménynél kattintgattam, jóformán csak felhúztam majd elsütöttem (mivel másra nem volt képes:)  mindezt egy keretbe belehelyezve és szerettem.Jó dolog volt megörökíteni valamit, egy szeletet a múltból , azokból a hangulatokból , amit együtt átéltünk akkor. Izgatottan vártuk mindig a kész képek eredményét. Manapság ez az idő a digitális technológiával igen csak lerövidült, de most is ugyanakkora, ha nem nagyobb izgalommal várom az elkészült képeket.
   Komolyabbra ez az ügy csak akkor fordult, amikor 2004-ben felvettek a Bajai TV munkatársaként, mint operatőr. Sajnos a TV, mint azt sokan tudjuk, bizonyos ok miatt csődöt jelentett fél éves működés után...az új csapathoz pedig, a meghívás után sem voltam hajlandó(dacból) csatlakozni ezek után.
Valami ekkor mégis történt, mert már akkor eldöntöttem, hogy ezt a pályát szeretném választani. A TV vezető operatőre egy igen nagy tudású arc volt, lehetett tőle tanulni, valamint ekkor kaptam első könyvemet: tőle, a Kéziköny Film és TV alkotóknak címűt, melyet nagy érdeklődéssel olvastam.  Abban a könyvben volt egy cím és telefonszám , ahol érdeklődni lehetett ilyen irányú képzés felől.
   Az életem viszont más irányba sodródott, vagyis inkább én sodortam más irányba, de talán mindennek így kellett történnie ahhoz, hogy most itt legyek és az legyek aki vagyok. Így kerültem Angliába, ahol 4 évet töltöttem el.
Itt kaptam 2009-ben születésnapomra a szüleimtől életem első "komolyabb" a Fujifilm S1000fd típusú kompakt 10 megapixeles digitális fényképezőmet, amivel már egy picit jobban belemászhattam a manuális beállításokba és elkezdhettem végre olyan képeket készíteni, amelyek a saját képzeletemet tükrözik és megfelelő stilisztikai beállítás után olyan lehetett amilyennek azt megközelítőleg elképzelhettem.Az optikát aminek a legkisebb gyújtótávolsága 5,9 mm és tele állásban 70,8 mm-ig növelhetem azt hiszem maximálisan kihasználtam makrózáskor , illetve távolra is , pl hold fotózáskor. Az alkalmazott szenzorméret mellett ez olyan látószöget eredményez, mint egy kisfilmes fényképezőgép 33-396 mm-es optikája.
    Angliából hazatérve és profitálva beiratkozhattam az akkor áhított iskolába, a Mafilm által indított Hsc Stábiskola első TV Kameraman és Segédoperatőr szakára, melyen fantasztikus emberektől tanulhattuk a szakma csinyját-bínyját a szociólógitáól a filmig. Nagyszerű embereket ismerhettem meg ebben az időben és azt gondolom , hogy hatalmas lehetőség volt, hogy a gyakorlati helyek a nagy csatornák stúdióiban jöhettek létre.
Mindez idő alatt a gépem bárhova mentem velem volt és használtam is, szóval ez a blog elsősorban a "kezdetektől" fogja a napjaink munkásságáig végigkísérni az ide látogatókat.
Mára lecseréltem a kompaktot egy tükörreflexes gépre a Nikon D3100-ra, ami még mindig nem profi fényképezőgép, de full HD videójával, cserélhető optikájával és jó paramétereivel már szabadabb kezet adhat a látásmódomnak.Az optika egy kitben érkező Nikkor 18-55mm 1:3.5-5.6G VR.
    
Ez a blog  most van kialakulóban, ezért a profil  és a a képtár bővülni fog a munkáimmal referenciaként, viszont addig is egy a képeim gyűjteményeként szolgáló oldalként fog üzemelni és remélem minél többen megnézitek majd és akár hozzá is szóltok akármilyen szakmai kritikával is ellátva, legyen az pozitív, negatív.

Legyen ez az útravaló mielőtt belépsz a képeimhez!

Jó szórakozást!

István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése